onsdag 14 november 2012

Alla äger sin egen kropp

"Smuts" av Katarina Wennstam är nu avslutad och jag sitter här med en fadd smak i munnen. Inte bara för det faktumet att kvinnor faktiskt säljs, att det finns en marknad för denna vidriga verksamhet, utan också för att det är så många som drabbas av Smutset.

Ta bara fru Rebecca i historien. Hennes strävan efter att hålla upp fasaden. Fasaden som på något sätt inte får rämnas. Hon skäms. Hon äcklas. Hon våndas. Men ändock lämnar hon inte Smutset som hennes man har släpat in.

Det skulle kosta för mycket. Anseendet.

Och barnen Emma och Oliver. Lögnen dom får växa upp med. Som om det inte vore nog jobbigt med att upprätthålla bilden av den lyckliga familjen med två framgånsrika föräldrar.

När ska dom få tid att vara barn?

Det vänder sig i magen.

Visserligen var det inte mycket som var nytt i boken. Vi vet ju sedan länge att det inte bara är ensamma, stackars män som måste köpa kroppar för att tillfredsställa sina behov. "Dom är ju män!! Dom måste ju också få!!" (suck och dubbelblä)

Nä. Det är även tillsynes lyckliga och framgångsrika pappor och farföräldrar i kostym som "unnar" sig en kvinnokropp på fredagskvällen. Eller varför inte till lunch? Som en dessert.

Och detta Smuts sker på så många nivåer.

Nivet, "bruden på festen som var så kåt". Eller en "kåtis" som dotter Emma i historien blir beskriven som.
Hon köps också. Inte med pengar, men av makt.

Lukas vet att hon har henne när han själv vill. Dessutom vet halva skolan om att hon är en "kåtis".

Unga tjejer får ju titt som tätt inte vara sexuella på eget bevåg. För att DOM vill.. Ofta är det någon annan som bestämmer åt dom när det är OK att vara en "kåtis".

Oftast när det passar honom.

Jag har hört alltför många sorgliga historier om unga tjejer, tretton och fjorton och femton år, som skyfflats runt på någon privatfest som allmänt hittegods. Och just då, just då när hon vill, är det OK. Då är hon bra.

Men på måndagen. Då är hon äcklig och en "kåtis".

Det finns så oerhört mycket kvar att arbeta med.

Det känns så oändligt och så stort.

Och jag har en dotter själv. Hon kommer också bli tonåring. Kvinna.

Och är det någonting jag och E bara måste lyckas med är det att få henne att fatta att HON äger sin kropp. Den är till för henne.

 Inte för någon annan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar