torsdag 11 mars 2010

Det är stallet vi hittar dom blivande cheferna

Runtom i Sverige finns det tusentals tjejer som är ämnade för att bli chefer.

Var då kanske du undrar?

Jo. På ridskolorna.

Att umgås med en häst kan verka ganska enkelt. Sådär på håll i alla fall. För när man tittar på håll så ser man små flickor som står och klappar och borstar och pysslar med de söta små ponnysarna. De packar ryggsäcken efter skolan och åker ner till stallet för att "pyssla om hästen".

Men går man lite närmare så inser man att det är mer än så. Att umgås med en häst, att bonda med en häst, att komma överens kräver mycket mer.

Det kräver ett ledarskap.

Du som ryttare skall leda hästen. Du ska tala om för den vad det är som gäller. Du måste lära känna hästen. Du måste hitta hästens sidor och "knappar" som får den att vilja samarbeta med dig. Du ska coacha hästen så att den VILL göra sitt bästa. Och sen måste du också inse och förstå att alla hästar rids och hanteras olika. Det finns inte bara en metod. Du måste vara flexibel.

Precis som en modern chef bör göra med sin medarbetare.

En modern chef jobbar flexibelt. En modern chef inser att tydligt ledarskap är vägen till framgång. En modern chef fattar att de hon/han anställt är olika individer och att de bör behandlas olika. En modern chef belönar sin anställde när det är läge och klappar på axeln när bra arbete utförs. En modern chef vet att de anställda ibland behöver rast och ro för att kunna jobba vidare, samtidigt som hon/han vet när det är läga ett driva på.

Och det är detta som de flesta hästmänniskor håller på med en sisådär 3-4 timmar om dagen.

Forskning visar också att hästtjejer besitter förmågor och kunskaper som är högst lämpade inom olika typer av chefsyrken.

Nuförtiden händer det också att chefer skickas på ridkurser just för att de ska bli bättre chefer. För när man håller på med hästar så är man tvingad till att vara en ledare, ja, det vill säga om man vill ha hästen på sin sida.

Så glöm att ridning är någon typ av gullefnuttsport som mesiga tönttjejer håll på med. Det är i stallet dom tuffa tjejerna finns!

2 kommentarer:

  1. Gullefnuttsport, ha ha. Nä, håller med, rediga kvinns sysslar med hästar!

    SvaraRadera
  2. eller hur!

    Gullefnuttsport - not

    Tuffetuffsport - yes.

    Ska bara försöka överföra det här i praktiken också, du vet var tredje gång är det ju rätt skakigt i Marita Söderströms ben ;)

    SvaraRadera